Binnenwegen
Inhoud
![]() Dit voordeel wordt vaak te niet gedaan als die weg slecht berijdbaar is of door allerhande passageproblemen, of simpelweg omdat je de binnenweg niet weet liggen ... Binnenwegen definiëren wij als wegen en paden die quasi vrij zijn van autoverkeer (b.v. doorsteken, trage wegen en straten met een autoknip), maar wel ergens naartoe leiden, dus nuttig zijn voor meer gebruikers dan de bewoners van een enkele straat. We gaan ervan uit dat op deze binnenwegen mag gefietst worden. Wandelwegen in parken zijn niet opgenomen in deze studie. Fietsersbond Azura vraagt al lang aandacht voor deze wegen met o.a. onze Binnenwegentochten, uitgave van de Slimmewegenkaart, acties voor opknappen van Trage Weg en uitbouw wandelnetwerk. Doelen van deze studie:
In de zomer van 2013 werd aan alle Kontichse verenigingen gevraagd een evaluatie te maken van de bestaande binnenwegen (groen op kaart). Dit onderzoek werd uitgebreid met alle trage wegen die bijvoorbeeld voorkomen op de Atlas van Buurtwegen maar die al lang niet meer toegankelijk zijn (rood op kaart). Fietsersbond heeft de evaluatie uitgebreid met bijkomende binnenwegen uit dit fietsrapport en ook met de extra binnenwegen die we nuttig achten.
In 2012 hebben wij de binnenwegen in Aartselaar, Edegem, Kontich en Mortsel een eerste keer beoordeeld. In 2018 volgde een tweede
evaluatie en werd de audit ook verder uitgebreid met de andere gemeenten uit de zuidrand. In 2012 hebben we 62 binnenwegen
beoordeeld in Kontich. In 2018 waren dit er al 75. We hebben de binnenwegen
gefotografeerd, gemeten en gescoord op veiligheid, comfort en onderhoud in vijf
aspecten:
Voor deze vijf aspecten gaven we elke binnenweg 0, 1 of 2 punten, om te komen tot een totaalscore op 10.
Naast de score, die afhangt van de zorgen door de wegbeheerder, beschrijven we voor elke weg de ligging, verdeeld in drie aspecten: bruikbaarheid, omrijfactor en aantrekkelijkheid. Die aspecten worden niet gescoord, want ze liggen in principe vast, maar zijn wel goed om weten.
In 2016 vond een eerste audit plaats van paaltjes op binnenwegen. We beoordelen daarbij of de paaltjes nodig zijn. Als er
geen risico is op sluipverkeer en de paaltjes hinderen de doorgang van de fietsers dan stellen we voor om de paaltjes te
verwijderen. Als de paaltjes nodig zijn, maar de afstand tussen de paaltjes is smaller dan 140 cm, dan vragen we om de
paaltjes te verplaatsen. Met 140 cm kunnen ook overmaatse fietsen gebruik maken van de binnenweg en zorg je er toch nog
voor dat auto's er niet door kunnen.
Meer uitleg over het correct plaatsen van paaltjes vind je in
onze handleiding.
Uitgebreidere uitleg vind je in het
keuzeschema sanering palen op fietspaden
Onderstaande kaart geeft het detail weer van Kontich-Centrum. Gebruik de
scroll-pijltjes bovenaan links om u naar de juiste wijk te verplaatsen.
De lijnen van de binnenwegen hebben drie kleuren. De groene binnenwegen halen minstens 7/10. De blauwe binnenwegen halen minder punten en zijn dus vaak niet voor elke fietser geschikt. Dat betekent niet altijd dat het geen goede binnenweg is. De rode binnenwegen zijn voorstellen voor nieuwe binnenwegen. In vele gevallen zal er een GRUP (gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) opgemaakt moeten worden. Paaltjes die nodig zijn, maar ook paaltjes die enkel naast de binnenweg staan en dus niet hinderlijk zijn, worden aangeduid met een groene cirkel. Zijn de paaltjes nodig, maar moeten er aanpassingen gebeuren, dan gebruiken we een gele cirkel. Mogelijk moeten de paaltjes verplaatst worden naar een plaats waar ze beter zichtbaar zijn, of moet de vrije ruimte tussen paaltjes verhoogd worden tot 140 cm. Paaltjes die niet nodig zijn worden met een oranje cirkel met een kruis erdoor aangeduid. Foto's en uitleg worden geplaatst bij de binnenweg. Klik dus eerst op de binnenweg. Als er enkel een symbool staat van een paaltje vind je de uitleg bij het symbool van het paaltje. In sommige gevallen vind je nog een extra foto achter het symbool van het paaltje.
Bekijk de volledige resultaten van de audit van de binnenwegen in een pdf (eenvoudig afdrukbaar). Ook de resulaten van de audit van de paaltjes zijn beschikbaar in een pdf (eenvoudig afdrukbaar).
De totale score is gestegen van 61% in 2012 tot 63% in 2018. In 2012 werd 16,3 km aan binnenweg geëvalueerd.
In 2018 was dit opgelopen tot 22,7 km.
Kontich heeft veel doorsteken in de woonwijken. Dit zorgt voor snellere verplaatsingen van fietsers en voetgangers doorheen de wijken. Ook in het buitengebied zijn er vele binnenwegen. Deze hebben ook een belangrijk recreatief karakter. Deze recreatieve routes worden echter ook gebruikt in de functionele verplaatsingen. Binnenwegen in halfverharding moeten elk voorjaar een onderhoudsbeurt krijgen: opvullen van putten en indien nodig aanbrengen van nieuwe toplaag (grint of dolomiet). Hierbij toch een lijstje van binnenwegen waar verbetering van het wegcomfort wenselijk is:
Vermijd ook nutteloze hindernissen zoals paaltjes en betonblokken. Het heeft geen zin om aan beide einden paaltjes te voorzien. Een hindernis op één plaats is voldoende. Dergelijke hindernissen moeten goed zichtbaar zijn. Plaats de hindernissen dus best op een verlichte plaats en voorzie reflectoren op de hindernissen. De meeste borden 'doodlopende straat' werden intussen voorzien van een sticker met een voetganger en een fietser en werden nu voor deze weggebruikers een 'dooRlopende straat'. Bij drie binnenwegen hebben we ook borden 'privaat' ontmoet, nl. Pastoriestraat, Oude Waarloosesteenweg-Bosstraat en aan Kontichhof. Als deze wegen publiek toegankelijk zijn, vragen we om de borden 'privaat' te laten verwijderen. We stellen voor om bijkomende binnenwegen te maken (zie kaart):
In de zomer van 2013 werd aan alle Kontichse verenigingen gevraagd een evaluatie te maken van de bestaande binnenwegen (groen op kaart). Dit onderzoek werd uitgebreid met alle trage wegen die bijvoorbeeld voorkomen op de Atlas van Buurtwegen maar die al lang niet meer toegankelijk zijn (rood op kaart). Fietsersbond heeft de evaluatie uitgebreid met bijkomende binnenwegen uit dit fietsrapport en ook met de extra binnenwegen die we nuttig achten.
|